”Culorile toamnei” - despre expoziție


Bucuria lui ACUM!

Ieri a avut loc vernisajul expoziției de macrofotografie ”Culorile toamnei”. Despre ce este această expoziție puteți afla în rândurile de mai jos:


Ce este macrofotografia?
În DEX macrofotografia este definită ca fotografierea obiectelor mici care dă o imagine mai mare decât în realitate.

Am observat că puținii cunoscători ai termenului de macrofotografie se așteaptă la fotografii cu detalii impecabile la un ochi de muscă, un picior de furnică sau alte lucruri la fel de minuscule.
Însă, fotografia macro pe care o facem noi (eu și fratele meu, Daniel Mocănașu) este așa mai romantică, după cum o caracteriza foarte frumos doamna care ne-a tipărit fotografiile. Noi punem accentul pe emoția creată mai mult decât pe detaliul în sine.

Michael Focault (filosof și istoric francez) era frapat de faptul că, în societatea în care trăim, arta a devenit ceva care se referă doar la obiecte, nu și la oameni sau la viață. Arta este ceva specializat sau care este realizat de experți care se numesc artiști. Dar nu este oare posibil ca viața cuiva să devină o operă de artă? De ce o lampă sau o casă pot fi obiecte de artă, dar nu și viața noastră?

Îmi place să cred că fotografiile din această expoziție se referă exact la asta. La viața noastră. A fiecăruia dintre noi. La acele mici lucruri, mici momente, care dacă ar fi să analizăm puțin, sunt mici doar ca mărime, dar sunt mari în importanță. Pentru că ele ne fac viața mai frumoasă. Ce altceva este viața dacă nu o înșiruire de mici momente pe lângă care trecem într-o goană din ce în ce mai mare, țintind mereu către un moment viitor. Dar când facem aceasta, ce se întâmplă cu momentul în care ne aflăm? Viața noastră se întamplă acum. Nu atunci. Singura noastră putere este asupra momentului prezent, putem fi cu adevărat bucuroși acum, nu în viitor, pentru că nimeni nu știe ce va aduce va aduce ziua de mâine.

În Asia, de exemplu, practici precum ceremonia ceaiului, meditația zen sau artele marțiale îi ancorează pe oameni în MOMENTUL PREZENT, au mai multă înțelegere și acceptare pentru natura trecătoare a ființei omului și a tot ceea ce creează el.
Secretul este ”acceptarea” faptului că există anumite lucruri pe care nu le putem controla, cum este trecerea timpului sau natura efemeră a tot ceea ce ne înconjoară.
În Europa obișnuiți cu trăinicia catedralelor și a clădirilor din piatră, uneori avem senzația că nimic nu se schimbă, ceea ce ne face să uităm de trecerea timpului.

Conștientizarea caracterului trecător al lucrurilor ar trebui să ne ajute să iubim prezentul și tot ceea ce ne înconjoară. Realizând că vor dispărea la un moment dat ar trebui să ne facă să fim mai recunoscători pentru ceea ce avem, să prețuim mai mult ceea ce avem ACUM. (Să nu le luăm de-a gata.)
Tocmai natura trecătoare și nepermanentă a lumii ar trebui să ne determine să fim mai conștienți de ceea ce avem ACUM, în acest moment, și să iubim mai mult ceea ce avem în prezent.
Natura este efemeră și tocmai în aceasta rezidă frumusețea ei.

Fiecare moment este unic și irepetabil, așa că ar trebui să apreciem și să ne bucurăm de fiecare în parte. Să fim recunoscători pentru frumusețea pe care o întâlnim la fiecare pas, fie că realizăm sau nu aceasta. Să devenim mai prezenți, pentru a putea vedea toată această frumusețe, aceste mici bucurii care ne sunt presărate în cale, în scurta noastră trecerea prin viață.

Să ne bucurăm dar de această clipă unică, fără să ne lăsăm copleșiți de tristeți din trecut sau de griji pentru viitor.
Despre toate acestea este această expoziție!

Theona îmi spunea, nu demult, că anotimpul ei preferat este toamna. Pentru că plouă (?!)... pentru că începe școala (?!?!)... și pentru că sunt o mulțime de frunze colorate... ei așa da, pentru multitudinea de frunze colorate iubesc toamna și eu.
Expoziția poate fi vizionată până pe 22 noiembrie 2019 la Olympos Cafe.
Iar îndemnul meu este să priviți fiecare tablou cu atenție, să-l analizați chiar și să vă gândiți ce emoții vă trezește, care vă face mai conștienți de momentul prezent?...
Când l-ați găsit, îl puteți achiziționa. Luați-l acasă și puneți-l într-un loc unde să îl vedeți zilnic, să vă încarce cel puțin cu aceeași energie și bucurie pe care o resimțim atunci când surprindem aceste fragmente de eternitate.


P.S.:
- Mulțumim D-lui Vlad Vasiliu (actor, profesor, scriitor) pentru că ne-a onorat cu prezența și ne-a încântat cu al său talent artistic.
- Mulțumim D-nei Georgeta Muscă-Oană (poetă) pentru minunatele poezii.
- Mulțumim micilor artiști: Theona, Amalia și Alexie.
- Și nu în ultimul rând mulțumim celor care au dat curs invitației noastre, care și-au rupt din timpul lor pentru a petrece clipe frumoase alături de noi.



Comments

Popular Posts